Linux Mint’e Giriş

Linux Mint işletim sistemi Debian ve Ubuntu dağıtımları temel alınarak geliştirilen ve standart son kullanıcı düzeyine iyi derecede inebilen ender Linux dağıtımlarındandır. Yakında Ubuntu ile yolları tamamen ayrılacak ve tıpkı Ubuntu gibi yalnızca Debian temel alınarak geliştirilecektir ki zaten halihazırda bu şekilde geliştirilmiş bir sürümü de (LMDE – Linux Mint Debian Edition) mevcuttur. Son sürümü Linux 14 Nadia’dır. DistroWatch’a göre en popüler Linux dağıtımlarındandır. 4 farklı masaüstü ortamı varsayılan olarak yüklenebilmektedir. Bunlar sırasıyla Mate, Cinnamon, KDE ve XFCE’dir. Linux’u veya Linux Mint’i ilk defa kullanacaksanız Mate masaüstü ortamını öneririm. Bana göre aralarında en kararlısı (stabil) da Mate zaten.

Linux nedir?

Unix’den esinlenilerek geliştirilen Linux; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir. Günümüzde bu çekirdek baz alınarak birçok dağıtım oluşturulmuştur.

Dağıtım nedir?

Linux çekirdeği üzerinde çeşitli geliştiriciler tarafından geliştirilen Linux türevleridir. Günümüzün en popüler Linux dağıtımlarına Ubuntu, Linux Mint vs. örnek verilebilir. Yine TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus da bir Linux dağıtımıdır.

Linux Mint 14 Nadia

Linux Mint’in son sürümüdür.Linux Mint 14 Nadia Türkçe indirme seçenekleri için tıklayınız.

Eğer Linux ve Linux Mint’i ilk defa deneyecekseniz açılan pencerede Standart Sürüm – DVD – Mate Masaüstü İçerir başlığı altında olan sürümü indirmenizi öneririm. Buradan işlemcinizin türüne (32 bit veya 64 bit) göre bir seçim yaparak ve istediğiniz herhangi bir kaynaktan (Türkiye bazlı olan LKD veya ULAKBIM’i seçmenizi öneririm.) Linux Mint 14 Nadia’ya ait kalıp (*.iso) dosyasını indirebilirsiniz.

ISO dosyası ve kurulumla ilgili ayrıntılar için tıklayınız.

Kurulumdan sonra ilk olarak güncelleştirmeleri yüklemeyi ihmal etmeyiniz.

Ekran Görüntüsü

Ekran görüntüsü Linux Mint 14 Nadia Mate sürümüne aittir.

Yayım tarihi
linux olarak sınıflandırılmış , , ile etiketlenmiş

Ertan Taner Tunç tarafından

Harita Mühendisi - Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir