Kamulaştırma Şerhi Nasıl Kaldırılır?

Kamulaştırma yapan idareler, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 7. Maddesi gereği kamulaştırma koridorunda veya alanında kalan taşınmazların tapu kaydına ‘Kamulaştırma Şerhi’ koyarlar. Bu şerh iş bu taşınmazın kamulaştırılacağını gösterir. Bu sayede malik veya varsa alıcı bu durumdan haberdar olur.

Kamulaştırma Kanununun 7. Maddesine göre konulan şerh, kamulaştırmayı yapan İdarece yine aynı Kanunun 8. veya 10. Maddesine göre kamulaştırma yapılmaması ve bunun Tapu Müdürlüğüne bildirilmemesi durumunda Tapu Müdürlüğünce resen kaldırılabilir.

Uygulamada kamulaştırma şerhi Tapu Müdürlüğünce resen kaldırılmaz. Malikin kamulaştırma yapan İdareye başvurması ve İdarenin uygun görmesi halinde ilgili Tapu Müdürlüğüne konuyla ilgili üst yazı yazması gerekmektedir. Anlaşmazlık durumunda ilgili Tapu Müdürlüğü ve İdare hasım gösterilerek Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılabilir.

24.04.2001 tarih ve 4650 sayılı Kamulaştırma Kanunu Hakkında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümleri gereğince, 24.01.2001 tarihinden sonra konulan 31/b şerhi 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunun 31. Maddesinin b bendini ifade eder. Buna göre:

“Mahkemece 10 uncu madde uyarınca yapılan tebligat, davet veya ilanen tebliğden sonra taşınmaz malın başkasına devir ve ferağ veya temliki yasaktır.”

Mahkeme kararı ile konulan bu şerh ancak Mahkeme kararı ile kaldırılır.

Fakat 24.01.2001 tarihinden önce konulan kamulaştırma şerhi bugünkü 7. Madde şerhi ile aynı özelliktedir ve kamulaştırma yapan İdareye başvuru yapılması ve uygun görülmesi halinde kamulaştırmayı yapan İdarenin Tapu Müdürlüğüne talimatıyla kaldırılabilir.

Ertan Taner Tunç tarafından

Harita Mühendisi - Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü

6 yorum

  1. Köy ihtiyar heyeti tarafından konulan şerh nasıl kaldırılır. Şu anda köy ihtiyar heyeti bulunmamaktadır. Ve şerh 1988 yılından köy ihtiyar heyetince alınmış kaymakama imzalatilmis oradan da tapuda şerh konuşulmuştur. Onun dışında 34 yıldır herhangi bir kamulaştırma vb bişey olmamastir. Bu serh nasıl kaldirilir

    1. Kamulaştırma Kanununun 7. Maddesine göre konulan şerh, kamulaştırmayı yapan İdarece yine aynı Kanunun 8. veya 10. Maddesine göre kamulaştırma yapılmaması ve bunun Tapu Müdürlüğüne bildirilmemesi durumunda Tapu Müdürlüğünce resen kaldırılabilir. Uygulamada kamulaştırma şerhi Tapu Müdürlüğünce resen kaldırılmıyor. Malikin kamulaştırma yapan İdareye başvurması ve İdarenin uygun görmesi halinde ilgili Tapu Müdürlüğüne konuyla ilgili üst yazı yazması gerekiyor. Anlaşmazlık durumunda ilgili Tapu Müdürlüğü ve İdare hasım gösterilerek Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılabilir. Köy ihtiyar heyeti şu anda yoksa kamu yararı karının onay mercii olan kaymakamlığa şerhin kaldırılmasıyla ilgili başvurabilirsiniz.

  2. İyi günler bizim evimizin olduğu alan 2013 yılında yeşil/park alanı olarak belirlenmiş ancak biz bunu 2018 yılında evimizi yenilemek için ruhsat alma başvurusu yaparken öğrendik,yaklaşık 4 yıldır dilekçe ile bu kararın iptali için Büyükşehir belediyeye müracaat ettik halen belirli bir karar verilmedi Meclis gündemine de gelmedi üzerinden 9 yıl geçti ama bize de herhangi bir tebligat ya da değer biçme yazısı gelmedi bu kararın iptali için nasıl bir yol izlememiz gerekir..Teşekkür ederim..

    1. Belediye sorumluluk sahası içinde imar planı yapmaya ve bunu uygulamaya yetkilidir. İmar planında uygun görülen yerler yeşil/park alanı olarak belirlenebilir. Bunların temini için imar uygulamasına giren taşınmazlardan, düzenleme ortaklık payı (DOP) ve katılım ortaklık payı (KOP) oranında pay kesilir. İtirazınız belediyece kabul görmediyse imar planının iptali için ilgili İdare Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  3. Merhaba,

    1991 yilinda buyukcekmecedeki arsamiz ustune 60m2 alana elektrik teli gecmesi durumundan tek kurum serh koymustu.Sonrasinda elektrik telleri burdan alindigindan su anda arsa ustunden tel gecmiyor ama hala 31/B maddesine gore tek serhi gorunuyor arsada.Serhi kaldirmak icin tek’e gittik bir makbuz verdiler kamulastirma parasi yatirdiklarini soluyolar ama haberimiz yok.Simdide 60m2 icin bedeli hesaplayip sizden almadsn vermeyiz diyorlar ne yapmamiz lazim bilmiyoruz parayida almadik.

    1. 24.01.2001 tarihinden önce konulan 31/b kamulaştırma şerhi bugünkü 7. Madde şerhi ile aynı özelliktedir ve kamulaştırma yapan İdareye başvuru yapılması ve uygun görülmesi halinde kamulaştırmayı yapan İdarenin Tapu Müdürlüğüne talimatıyla kaldırılabilir. Kamulaştırmayı yapan İdare kamulaştırma bedelinin ödendiğini arşivindeki evrak vasıtasıyla ispatlıyorsa bu işlemi tescil ettirmelidir veya işlemi geri almalıdır. İşlem geri alınırsa kamulaştırma yapılan kişiye öncelikli olmak üzere geri alım hakkı doğar.

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir