Matlab Dersleri – Giriş

Matlab nedir?

Matlab (MATrix  LABoratory – Matris Laboratuarı) bizi şimdilik ilgilendiren kısmı ile karmaşık matematiksel işlemleri (özellikle matrisler ile) diğer programlama dillerine göre kolayca yapabileceğimiz bir programlama dili ve editörüdür.

Ne işimize yarar?

Oluşturacağımız betikler ile (script) sürekli yaptığımız uzun ve karmaşık hesapları kolay ve pratik bir şekilde sadece değişkenlerimizi girip ilgili komutları vererek yapabiliriz.

Nasıl Çalışır?

Matlab ile oluşturduğumuz betikleri yine Matlab editörü üzerinden çalıştırabiliriz. Tanımlamalara girmeden hemen bir örnek vermek gerekirse:

% Matlab Çalışmaları / Seviye: Başlangıç
% Konu: Matematiksel İşlemler / No: 1

clear
clc

x1=1+1/2+1/3+1/4+1/5;
a=x1;
b=5;
c=a*b;
alan=pi*(1.5)^2;

Bu kod ile x1 değişkeni 1+1/2+1/3+1/4+1/5 değerine yani 2.2833‘e eşitlenir ve a değişkeni de x1 değerine yani yine 2.2833‘e eşitlenir. b değişkeni 5 değerine, c değişkeni de a*b (a çarpı b) yani 2.2833*5=11.4167‘e eşitlenmektedir. alan değişkeni de pi (3.1416) ile 1.5 üzeri 2‘nin çarpımıdır. Yani örnek olarak alan değişkeni burada yarıçapı (r) 1.5 olan dairenin alanını (7.0686) vermektedir. % ile başlatılan satırlar yorum satırlarıdır. Uygulamada dikkate alınmazlar.

Bu kod sayesinde Matlab’e kısa bir giriş yapmış olduk. Örnekli anlatım, tanımlamalı anlatımdan her zaman daha iyidir. Matlab’in nasıl kullanılacağı ve kodların nasıl yazılıp çalıştırılacağını daha sonra detaylı bir şekilde anlatacağım. Burada kafanızda bir şeyler oluşması için örnek bir kod verip açıklamasını yaptım sadece. Ben Matlab’in şimdilik R2011b sürümünü kullanıyorum. Sürümler arası pek fark yok. Siz istediğiniz sürümü indirebilir ve onunla çalışabilirsiniz. Burada anlatılanlar sürüm farkı gözetmeksizin aynen uygulanabilir.

Matlab ile ilgili olarak internette yeterli Türkçe kaynak yok. Bu eksiği kapatmak için kendimce bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Örneklerde kullanacağım dosyalar (.m dosyaları) bende hazır olarak mevcut. Daha önceden hazırlamıştım. Onlara açıklama eklenmesi ve buraya aktarılması kaldı sadece. Zaman buldukça halletmeye çalışacağım. Ayrıca ders notları ve kodlarını hazırlarken KTÜ Harita Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Tanır Kayıkçı’nın Bilgisayar Programlama ders notlarından yararlandım, yararlanacağım.

Ertan Taner Tunç tarafından

Harita Mühendisi - Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir