Pardus 23.1

Pardus, Türkiye’de TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olan işletim sistemidir. Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup, ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır.

Pardus adı, Anadolu parsının bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelmektedir.

Pardus ilk sürümden 2011.2 sürümüne kadar herhangi bir başka Linux dağıtımı temel alınmadan kendine özgü projelerle geliştirilmiş olup, 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçilmiştir.

Özellikle, XFCE masaüstü ortamını kullanan Pardus 23.1 XFCE, Windows’a benzer arayüzü ve düşük donanım gereksinimleri sebebiyle tercih edilebilir.

Daha detaylı bilgi, sürüm notları ve indirilebilir iso dosyaları için pardus.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Wine veya Crossover gibi öykünücüler ile uyumlu Windows programlarını Pardus üzerinden çalıştırabilirsiniz fakat Netcad’in birkaç sürümünü denenememe rağmen maalesef çalıştıramadım. Öykünücü yerine Oracle VM VirtualBox programını kullanarak sanal Windows işletim sistemi üzerinden Netcad’i çalıştırabilirsiniz.

İşletim sistemini kurduktan sonra; Google Chrome, Google Earth, Visual Studio Code, Steam, FortiClient VPN, Remmina, OnlyOffice, Clipman (ya da CopyQ), Flameshot, GParted, Ventoy, Transmission vd. uygulamaları denemenizi öneririm.

Ekran Görüntüsü:

Ertan Taner Tunç tarafından

Harita Mühendisi - Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir