Linux Mint’te Windows yazılımlarını çalıştırmak için birçok yöntem var. Bunlardan ikisi Wine ve VirtualBox.
Wine Windows platformu için oluşturulmuş yazılımları Linux ortamında çalıştırmak için oluşturulmuş bir emulatör. Yazılım sayesinde istediğiniz yazılımın (exe biçimli vs.) üzerine gelip sağ tıklayarak açılan menüden Birlikte Aç > Wine Windows Program Loader yolunu izleyerek ilgili yazılımı Wine emulatörü aracılığıyla çalıştırabilmeniz mümkün. Yöntem genellikle işe yarıyor fakat düzgün çalıştırabilme konusunda herhangi bir garantisi yok.
Wine’ye Linux Mint’te Menu > Yazılım Yöneticisi > Seçkin > Wine yoluyla ulaşabilir ve bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
VirtualBox ise bilgisayarınız üzerinde bir sanal bilgisayar oluşturmanıza olanak sağlıyor. Bu sayede oluşturduğunuz sanal bilgisayarınıza herhangi bir Windows sürümünü (Windows XP, Windows 7 vs.) kurarak. Linux ortamında çalışmayan ve ihtiyacınız olan programları sanal bilgisayarınız üzerinde çalıştırabiliyorsunuz. Bu yönüyle Wine’ye göre daha sorunsuz fakat daha fazla sistem gereksinimi istemekte.
VirtualBox’a Linux Mint’te Menu > Yazılım Yöneticisi > Seçkin > virtualbox-nonfree yoluyla ulaşabilir ve bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
Kurulumu yaptıktan sonra da Menu > Sistem Araçları > Oracle VM VirtualBox yoluyla yazılımı başlatabilirsiniz.
Yazılım açıldıktan sonra çeşitli ayarlamalar yaparak (sabit disk boyutu, hafıza boyutu vs.) kendi sanal bilgisayarınızı oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz sanal bilgisayara cd/dvd veya kalıp dosyası (iso) vs. kullanarak istediğiniz işletim sistemini kurabilirsiniz. Bu sayede de istediğiniz yazılımları sanal bilgisayarınız üzerine kurduğunuz işletim sisteminde çalıştırabilirsiniz.
Detaylar ve ekran görüntülerine yazının devamından ulaşabilirsiniz.
Ekran Görüntüleri
Ekran görüntülerinde görüldüğü üzere sanal bilgisayar üzerinde Windows 7 kurmak ve bu Windows 7 ortamında çeşitli Windows platformu için geliştirilmiş yazılımları (MS Internet Explorer vs.) kullanabilmek mümkün.